Antik Neandertal yiyecek hazırlama tekniklerini anlamak için araştırmacılar, çakmaktaşı aletler kullanarak beş yabani kuşu kesti ve kızarttı.
Tarafından
James Woodford’un fotoğrafı.

Arkeologlar, Neandertallerin mutfak yetenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için sadece ateş, elleri ve taş aletler kullanarak beş yabani kuşu pişirip hazırladılar. Deney, eski akrabalarımızın hayvanları çakmaktaşı bıçaklar kullanarak kendilerine zarar vermeden kesmelerinin önemli bir el becerisi gerektirdiğini gösteriyor.
Neandertallerin yaklaşık 40.000 yıl öncesine kadar Avrupa ve Asya’da yaşadı. Ocaklar birçok Neandertal bölgesinde bulundu ve ayrıca kanıtlarımız da var. filler gibi büyük hayvanları avladı ve mağara aslanları.Mariana Nabais İspanya’nın Tarragona kentindeki Katalan İnsan Paleoekolojisi ve Sosyal Evrim Enstitüsü’nde, bilim insanlarının yemek pişirme ve kasaplık gibi eski aktiviteleri o sırada mevcut olan araçlarla çoğaltarak, tarih öncesi insanların nasıl yaşadığına dair fikir edinebileceklerini söylüyor.
O ve meslektaşları, yaklaşık 90.000 yıl öncesine tarihlenen Portekiz’deki birikintilerden çıkarılan Neandertallerle ilişkili arkeolojik kuş kalıntılarını daha iyi anlamak istediler.
Ekip, Portekiz’deki bir yaban hayatı rehabilitasyon merkezinde ölen ve arkeolojik birikintilerde bulunanlara benzer büyüklükte ve türde olan beş kuş seçti: iki leş kargası (Corvus corone), bir bayağı tahta güvercini (Columba palumbus) ve iki Avrasya yakalı güvercin (Streptopelia decaocto). Deneyde kullanılan aletler litik teknoloji öğrencileri tarafından hazırlanan çakmaktaşı pullarıydı.
Neandertallerin yemek pişirme becerileri kuşlar ve taş aletlerle test edildi | Yeni Bilim Adamı (newscientist.com): Neandertallerin yemek pişirme becerileri kuşlar ve taş aletlerle test edildi..